RSS
Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα της Κινηματογραφικής Ομάδας Κορθίου Άνδρου.

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

ΑΜΗΝ - AMEN

 

Σκηνοθέτης: Κώστας Γαβράς
Ηθοποιοί :Ulrich Tukur, Mathieu Kassovitz
Είδος: Κοινωνική
Ετος: 2002
Διάρκεια : 130 λεπτά
Γλώσσα : Ελληνική

Ένας Γερμανός επιστήμονας επιλέγεται από τα SS κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ώστε να δουλέψει για το Ινστιτούτο Υγιεινής των Ναζί και να βελτιώσει την ποιότητα του νερού για τους Γερμανούς Στρατιώτες στο μέτωπο. Αργότερα καλείται να αντιμετωπίσει την πανώλη στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και έτσι δημιουργεί το θανατηφόρο αέριο Zyklon-B. Έντρομος ανακαλύπτει ότι το αέριο χρησιμοποιείται για την μαζική εκτέλεση των Εβραίων αιχμαλώτων. Θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τον εαυτό του, όσο και την οικογένεια του το γνωστοποιεί τόσο στους Γερμανούς, όσο και στους Συμμάχους και στις Κεφαλές των εκάστοτε Εκκλησιών.
Από την άλλη έχουμε τον ιδεαλιστή νεαρό ιερέα Fontana, που κατάγεται από μια γνωστή Ιταλική οικογένεια που μπορεί να ασκήσει επιρροή και βρίσκεται μέσα στο Βατικανό. Είναι ο σύνδεσμος του επιστήμονα Kurt Gerstein και εκείνος που θα προσπαθήσει όχι μόνο να ενημερώσει τους ηγέτες της Καθολικής Εκκλησίας και τον Πάπα άλλα και να τους πείσει να δράσουν ενάντια στις βαρβαρότητες των Ναζί.
Ο Κώστας Γαβράς στο Amen, μια ταινία βραβευμένη με César για το σενάριο του (μαζί με τον Jean-Claude Grumberg) και υποψήφια για Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου του 2002, καταπιάνεται με ένα αρκετά ευαίσθητο ζήτημα όπως είναι η γενοκτονία των Εβραίων, οι απάνθρωπες συνθήκες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί και φυσικά ο ρόλος και η στάση της Καθολικής Εκκλησίας απέναντι σ' όλα αυτά. Ο χαρακτήρας του Kurt Gerstein είναι πραγματικός, ο ιερέας όμως είναι φανταστικός όμως και οι δύο χρησιμοποιούνται εκτός των άλλων και συμβολικά. Το θέμα της ταινίας παρουσιάζεται χωρίς υπερβολές, ούτε προς την μία, ούτε προς την άλλη κατεύθυνση, με την ματιά του Γαβρά η σκηνοθεσία του οποίου για μια ακόμη φορά κινείται σε υψηλά επίπεδα και τις αρκετά καλές ερμηνείες των ηθοποιών.
κριτική : www.cinefreaks.gr
Trailer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου