RSS
Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα της Κινηματογραφικής Ομάδας Κορθίου Άνδρου.

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Η ζωή είναι ωραία - La vita e bella



Βρισκόμαστε στην Ιταλία του 1930 όπου ζει ο πιο χαρούμενος ίσως άνθρωπος στον κόσμο, ο Guido(Roberto Benigni). Αν και του λείπει η ομορφιά με το χιούμορ του, την ευρηματικότητά του και τη μεγάλη του καρδιά καταφέρνει να κατακτήσει την κοπέλα που αγαπά, να την παντρευτεί και να ζήσουν τελικά ευτυχισμένοι μαζί με το μικρό του αγοράκι(το οποίο σημειωτέον είναι μάλλον το πιο γλυκό και χαριτωμένο παιδάκι που έχω δει ποτέ μου!). Όλα αυτά όμως μέχρι να ξεσπάσει ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Guido είναι εβραίος και έτσι θα γίνει στόχαστρο, όπως και πολλοι άλλοι, της ναζιστικής παραφροσύνης. Όταν οδηγούν αυτόν και το παιδί του στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως σε μια προσπάθεια να σώσει το γιό του, προσποιείται ότι όλη αυτή η θηριωδία που ζουν είναι ένα παιχνίδι και αν οι δυο τους βγουν νικητές θα κερδίσουν ένα τανκς!
Ο Μπενίνι σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σε μια από τις πιο συγκινητικές ταινίες του κινηματογράφου. Βλέπει τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και συγκεκριμένα το ολοκαύτωμα με τη μορφή ενός παιχνιδιού για να διαφυλάξει την αθωότητα και την ψυχική ηρεμία του παιδιού του.Όμως, από όποια πλευρά και αν κοιτάξεις τελικά αυτόν τον πόλεμο το αποτέλεσμα θα είναι πάντα ένα: η καταστροφή και η καταπάτηση κάθε ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τέλος ακόμα και της ζωής. Αυτό μας γίνεται εύγλωττα κατανοητό. Ακόμα και αν νομίζεις ότι βλέπεις μια κωμωδία που χαρίζει άφθονο γέλιο στο τελός είναι μάλλον απίθανο να συγκρατήσεις όχι απλώς ένα δάκρυ αλλά ένα γοερό κλάμα για όλα αυτά που έγιναν όχι από ζώα αλλά από ανθρώπους σε ανθρώπους. Και αυτό είναι το πιο τραγικό. Έτσι, η ταινία επάξια κέρδισε τρια Όσκαρ το 1999 (καλύτερου α' ανδρικού, ξενόγλωσσου, μουσικής) αν και άξιζε και τα υπόλοιπα τέσσερα για τα οποία είχε προταθει (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, μοντάζ). Η ζωή τελικά είναι πολύ ωραία!
Σκηνοθεσία :  Roberto Benigni
Ηθοποιοί : Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Giorgio Cantarini
Δραματική, 1997, Ιταλία , Διάρκεια 118 λεπτά
http://www.youtube.com/watch?v=NBfjzzAVjWo&feature=PlayList&p=22FEF066BD3FB52B&playnext=1&playnext_from=PL&index=62

3 σχόλια:

Αστρο - Συμμορίτες είπε...

Γεια σας.
Ανδριώτισσα κι εγώ από το Αλαδινού, έχουμε ένα αστρολογικό μπλογκ και σας βρήκαμε τυχαία.
Καλό χειμώνα με υπέροχες ταινίες και αν ξέρετε τον Βασιλικό να του πείτε πολλά φιλιά από τους Συμμορίτες (δεν ξέρει πως είμαστε φίλοι του).

Οπτασία... είπε...

Υπέροχη ταινία!!! Από τις καλύτερες που έχω δει!!! Ύμνος στην αγάπη, την οικογένεια, την ανθρωπιά...

Ανώνυμος είπε...

Πολυ καλη.Την εχω δει αλλα δεν με χαλαει να την ξανα δω

Δημοσίευση σχολίου